Πώς να κερδίσετε χρήματα με το «νυχτερινό» της ΔΕΗ

Απριλίου 29, 2014
admin

Αν εγκαταστήσετε χρονοδιακόπτες στις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού, και τις προγραμματίσετε να δουλεύουν τις ώρες που ισχύει το «νυχτερινό τιμολόγιο», εσείς θα κάθεστε και η τύχη σας θα…δουλεύει. Τα παραδείγματα που ακολουθούν, αποδεικνύουν ότι το οικονομικό όφελος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.
Το χειμερινό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ (έχει ενεργοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου και ισχύει από τις 15:30 έως τις 17:30 το μεσημέρι και από τις 02:00 έως τις 08:00) ολοκληρώνεται και από την 1η Μαίου ισχύει το θερινό ωράριο. Το θερινό ωράριο ενεργοποιείται από την Πρωτομαγιά και θα ισχύει συνεχόμενα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να προγραμματίσετε τη λειτουργία των ενεργοβόρων συσκευών:
Να τοποθετήσετε χρονοδιακόπτη στον πίνακα του ηλεκτρικού. Ενδείκνυται για τις πολύ ενεργοβόρες συσκευές όπως για παράδειγμα ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Η συγκεκριμένη συσκευή για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να καταναλώνει 4000 Wattανά ώρα ή και περισσότερο. Ο ηλεκτρολόγος, μπορεί να εγκαταστήσει έναν χρονοδιακόπτη στον πίνακα (θα τοποθετήσει και ένα ρελέ το οποίο είναι απαραίτητο για τέτοιου είδους συσκευές). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να κανονίσετε ο θερμοσίφωνας να ανάβει μόνο όταν ισχύει το νυκτερινό τιμολόγιο. Υπάρχουν αναλογικοί και ψηφιακοί χρονοδιακόπτες. Αν επιλέξετε έναν απλό αναλογικό, το κόστος αγοράς μαζί με το κόστος εγκατάστασης, μπορεί να φτάσει στα 80-100 ευρώ.
Να προτιμήσετε ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες διαθέτουν ενσωματωμένους χρονοδιακόπτες. Θα τους συναντήσετε σε πλυντήρια ρούχων και πιάτων ή ακόμη και καφετιέρες. Αυτές οι συσκευές είναι λίγο πιο ακριβές αλλά η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα. Πως; Θα γεμίζετε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων από το βράδυ και το προγραμματίζετε να λειτουργήσει στις 5 τα ξημερώματα. Έτσι, όταν θα ξυπνήσετε, ρούχα και πιάτα θα είναι καθαρά και εσείς θα έχετε εξοικονομήσει πολύ ρεύμα,
Να αγοράσετε χρονοδιακόπτες οι οποίοι μπαίνουν κατευθείαν στην πρίζα. Θα σας δώσουν λύση για συσκευές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένη τη συγκεκριμένη λειτουργία. Προσοχή μόνο ώστε οι χρονοδιακόπτες αυτοί να «αντέχουν» τα wattτης ηλεκτρικής συσκευής. Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ των 3000 Wattδεν μπορεί να λειτουργήσει με έναν φτηνό χρονοδιακόπτη. Αυτή η συμβουλή είναι χρήσιμη κυρίως τον χειμώνα με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Τώρα το καλοκαίρι θα σας χρειαστεί το κλιματιστικό και αυτό –ακόμη και το πιο φθηνό- είναι εφοδιασμένο με χρονοδιακόπτη.

Το μείζον ερώτημα βέβαια είναι το εξής: Πόσα θα κερδίσετε; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Η τετραμελής οικογένειά σας, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ζεστού νερού. Ο θερμοσίφωνας 160 λίτρων, λειτουργεί για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Καταναλώνει όμως περίπου τέσσερις κιλοβατώρες ημερησίως ή 480 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Πόσο «κοστίζει» σε ρεύμα ο θερμοσίφωνας; Εξαρτάται από το πόσο ρεύμα καταναλώνει συνολικά το νοικοκυριό.
Για να κατανοήσετε τους υπολογισμούς, θα σας φανούν χρήσιμες οι ακόλουθες πληροφορίες:
Υπολογίζουμε το συνολικό ποσό που θα πληρώσετε στη ΔΕΗ (ή στον εναλλακτικό πάροχο) αν η κατανάλωση του θερμοσίφωνου χρεώνεται με το ημερήσιο τιμολόγιο
Υπολογίζουμε το συνολικό ποσό που θα πληρώσετε αν η κατανάλωση του θερμοσίφωνου χρεωθεί με το νυκτερινό τιμολόγιο (αυτό θα γίνει αν τοποθετήσετε τον χρονοδιακόπτη και τον προγραμματίσετε σωστά)
Η διαφορά που προκύπτει, αποτελεί το όφελος που μπορεί να προκύψει. Αν για παράδειγμα η τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 2400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, μεταφέροντας τις 480 κιλοβατώρες του θερμοσίφωνα στο «νυχτερινό» θα γλιτώσετε πάνω από 160 ευρώ (σ.σ έχουν ληφθεί υπόψη τα καινούργια αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και όλες οι συμπληρωματικές χρεώσεις που βαρύνουν τον λογαριασμό και οι οποίες επηρεάζονται από την κατανάλωση).

No comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.