Πώς προστατεύονται οι καταθέσεις από την κατάσχεση λόγω οφειλών
Δηλώστε τους λογαριασμούς σύνταξης- μισθοδοσίας και «σώστε» 1.000 ευρώ.
Η εφορία, μπορεί να κατασχέσει χρήματα από λογαριασμό συνταξιούχου, που έχει υπόλοιπο κάτω από 1.000 ευρώ;
Η τράπεζα μπορεί να κατασχέσει χρήματα από λογαριασμό σύνταξης ή μισθοδοσίας που έχει υπόλοιπο μικρότερο από 1.500 ευρώ;
Η απάντηση είναι όχι. Ρητά και κατηγορηματικά, δεν μπορεί ούτε το δημόσιο, ούτε η τράπεζα (ή όποιος άλλος ιδιώτης) να κατασχέσει χρήματα κάτω από τα 1.000 ή 1.500 ευρώ αντίστοιχα.
Όμως, για να μην γίνει η κατάσχεση θα πρέπει ο καταθέτης να πάει στην τράπεζα και να δηλώσει πως ο Χ λογαριασμός είναι για την σύνταξη μου ή την μισθοδοσία μου, ή για το κοινωνικό επίδομα -βοήθημα. Μόνο τότε τον «σώζει» από την κατάσχεση.
Η απάντηση αυτή δόθηκε και στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση βουλευτή που συμμετείχε στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Και μάλιστα δόθηκε από τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χρήστο Γκόρτσο.
Τι πρέπει να κάνετε:
Να πάτε στην τράπεζα και δηλώσετε τον αριθμό λογαριασμού στον οποίο πιστώνετε η σύνταξη σας ή ο μισθός σας.
Στην περίπτωση που ήδη έχετε πέσει θύμα κατάσχεσης, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια είναι αμφίβολο αν θα βρείτε το δίκιο σας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, για να επιστραφούν χρήματα που κατασχέθηκαν από λογαριασμούς, που είχαν διαθέσιμα υπόλοιπα μικρότερα των 1.000 ευρώ.
Τι πρέπει να ξέρετε:
Δεν κατάσχονται ποσά ως 1.000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο (εφορία, κλπ)
Δεν κατάσχονται ποσά ως 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες (πχ τράπεζες)
Οι κοινοί λογαριασμοί
Σε κοινούς λογαριασμούς δεν κατάσχονται ποσά ως 2.000 ευρώ και στις δύο περιπτώσεις.
Για παράδειγμα όταν ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει ένα βιβλιάριο κατάθεσης, με υπόλοιπο 2.300 ευρώ, το ακατάσχετο είναι 1.000Χ2= 2.000 ευρώ.
Αν τώρα ο ένας από τους δύο οφείλει στην εφορία 300 ευρώ, και η ΔΟΥ ζητήσει κατάσχεση του ποσού από την τράπεζα, η διαδικασία έχει ως εξής: Τα 2.000 ευρώ είναι ακατάσχετα. Τα υπόλοιπα 300 ευρώ διαιρούνται δια του 2 (όσοι οι δικαιούχοι του λογαριασμού) =150 ευρώ. Η τράπεζα λοιπόν, έχει δικαίωμα να κατάσχει μόνο ποσό 150 ευρώ και να το αποδώσει στην εφορία.
Σημειώνουμε ότι το άρθρο 20 του νόμου 4161/2013, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, προβλέπει ρητά, πως ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιόν λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του. Έτσι διασφαλίζει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο ή τα 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες.
Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιπτώσεις που η εφορία «τράβηξε» χρήματα ακόμα και από λογαριασμούς που είχαν διαθέσιμο υπόλοιπο μικρότερο από 500 ευρώ.
«Οι τράπεζες, δεν μπορούν να γνωρίζουν, ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του κάθε καταθέτη» σημειώνουν οι τραπεζίτες και κάνουν την υπόθεση μπαλάκι στους καταθέτες.
Ακόμα όπως λένε κάθε φορά που ένα πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.
No comments